Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ile görüştü

“`html

T24 Politika

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ile Doha’da bir araya geldi.

Bakan Fidan’ın, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ile yaptığı görüşme hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Hakan Fidan, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus’u Doha’da kabul etti” ifadeleri yer aldı.

Suriye’deki çatışmalar yeniden tırmanıyor; HTŞ kontrolü genişletiyor

İdlib ve Halep, sınır komşusu olan önemli iki şehir. Halep, Suriye’nin ikinci büyüğü ve iç savaş öncesinde ülkenin ekonomik merkezi olarak tanınıyordu. Ancak 2016 yılından bu yana ilk kez, muhalif gruplarla Şam yönetimi arasında ciddi çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalar sonucunda HTŞ liderliğindeki gruplar, Halep’te kontrolü ele geçirdi. Mart 2020’de Türkiye ve Rusya, İdlib’de ateşkes ilan etmişti ve iki ülkenin askerleri bölgede ortak devriye yapacağı duyurulmuştu. Bugün gelinen noktada, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait pek çok gözlem noktası bölgede yer almakta.

Ayrıca, Hama’da da HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar kontrolü ele geçirirken, bu gruplar Humus’a yöneldi.

2011’den bu yana iç savaşın başlangıç noktası olarak bilinen Dera, HTŞ ve yerel isyancı grupların kontrolüne geçti.


AA’nın haritası, T24’ün yayın anlayışına uygun hale getirilmiştir

Türkiye ve Rusya’nın açıklamaları

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın silahlı grupların saldırılarını “Suriye’nin egemenliğine müdahale” olarak değerlendirdiğini belirtti. Peskov, “Biz, Suriyeli yetkililerin bölgeye bir an önce düzen sağlamalarını ve anayasal düzeni yeniden kurmalarını istiyoruz” demiştir.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ise Halep’teki çatışmalar hakkında “İdlib’e yönelik son dönem saldırılarında yaşanan artışın dikkat çekici olduğunu” ifade etti ve bu durumun bölgedeki gerginliği artırdığını vurguladı. Keçeli, “Sivil halkın zarar görmemesi ve yeni istikrarsızlıklara yol açılmaması Türkiye açısından öncelikli bir konudur. Gelişmeleri Suriye’nin birliği ile toprak bütünlüğü açısından büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz.”

Halep sonrası Hama, gözler Humus’ta

Kaynaklara göre, HTŞ gruplarının Humus’un merkezine girmeleri an meselesi. Suriye ordusunun direniş göstermesi durumunda HTŞ güçlerinin bu kente ulaşabileceği ifade ediliyor. HTŞ’nin Humus’a yaklaşmasının ardından, Suriye hükümetine muhalif gruplar orduya ait kontrol noktalarına saldırılar düzenlemeye başladı.

Astana sürecinin önemine vurgu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İranlı Bakan’ın Türkiye ziyareti sırasında gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuştu. Erakçi, “Siyonist rejimin bu gerilimdeki rolünü küçümsemek büyük bir hatadır” derken, Fidan ise “Suriye’deki olayları dış müdahalelerle açıklamaya çalışmak yanlıştır. Bu tamamen Suriye’nin gerçeklerini anlamak istemeyenlerin bir sığınağıdır” ifadelerini kullandı.

Fidan, bölgedeki gerilimde Astana sürecinin yarattığı sessizliğin iyi değerlendirilmediğini de belirtti:

“Suriye’deki iç savaşın Astana süreciyle belirli bir aşamada durdurulması ve tarafların bu doğrultuda bir ateşkese ulaşması çok önemli bir başarıydı. Bu sürecin sağlıklı bir siyasi çözüme ulaşmada bir fırsat teşkil etmesini bekledik.”

Fidan ayrıca Türkiye’nin “rejim değişikliği gibi bir niyeti olmadığını” vurguladı.

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya’nın ortak açıklaması

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya, Suriye’deki çatışmalarla ilgili yayımladıkları ortak deklarasyonda şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’deki gelişmeleri izliyoruz; daha fazla yerinden edilme ve insani yardımın engellenmemesi için tüm taraflara çatışmaları azaltma ve sivil halk ile altyapının korunması çağrısı yapıyoruz. Mevcut tırmanış, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına dayanan Suriye’nin öncülüğünde bir siyasi çözüm arayışının aciliyetini ortaya koymaktadır.”

Bölgede mevcut güç dengeleri

Suriye, Rusya ve İran, yeni saldırı dalgasının HTŞ destekli grupların Halep’in kontrolünü tamamen ele geçirmesine neden olabileceğinden endişeleniyor. Öte yandan, İran Devrim Muhafızları’nın önde gelen komutanlarından Kioumar Pourashemi’nin Halep’teki çatışmaların başlangıcında hayatını kaybettiği bildirildi. Rus hava saldırıları ise, Suriye ordusunun önemli tesislerine yaptığı baskıyla halkın dikkatini çekmekte.

Şam yönetimi, Rusya tarafından eğitilen “Kaplan Kuvvetleri” olarak bilinen 25. Özel Kuvvetler Tümeni’ni bölgeye sevk etti. Bu birlikler arasında Filistin Kudüs Tugayı ile Rus yapımı modern T-90 ve T-72’lerin geliştirilmiş versiyonlarının bulunduğu 4. Suriye Tümeni de yer almakta.

Uzun süredir İdlib’i kontrol eden ve kendilerini cihatçı olarak tanımlayan HTŞ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin “terör organizasyonları” listesinde yer alıyor. Türkiye de HTŞ’yi terör örgütü olarak tanımaktadır.

Türkiye-Suriye normalleşme çabaları devam ediyor

Saldırılar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme adımlarının hızlandığı bir dönemde meydana geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme niyetini dile getirmişti. Erdoğan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a yaptığı ziyaretlerin ardından uçakta gazetecilere verdiği demeçte, “Esad ile görüşmeyi umuyorum, çünkü Suriye ile Türkiye arasındaki terör yapılarını yok etmemiz gerekiyor. Suriye’de adil ve kalıcı bir barış için atılması gereken adımlar bellidir. Normalleşme için Suriye tarafına elimizi uzatıyoruz.” şeklinde konuştu.


NAMIK DURUKAN YAZDI

Şam’ı ele geçirmek amacıyla “operasyon odası” kurdular: HTŞ ve müttefik gruplar Şam’a 10 kilometre yaklaştı

Sembol şehir Dera’nın kontrolü HTŞ’ye geçti, DSG petrol bölgesi Deyrizor’da kontrol sağlandı; SMO, Münbiç’e saldırı hazırlığında

Suriye ordusu tüm cephelerden Şam’a çekiliyor: HTŞ, Humus’a girmek üzere

Münbiç’e büyük bir saldırı hazırlığı yapılıyor, SMO güçleri Münbiç’e sevk edildi: Sabah harekâtı bekleniyor

HTŞ, Hama’ya 5 kilometre yaklaştı; birçok ilçe, köy ve askeri tesis HTŞ’nin eline geçti. Humus alındığında Şam’a açılacak kapı aralanacak.

PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk ediyor: Tel Rıfat’tan sonra Münbiç’ten de çekiliyorlar

Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman

HTŞ’nin liderliğindeki gruplar şehrin kapılarına dayanmış durumda; Halep’e 5 km uzaklıktalar

HTŞ’nin liderliğindeki gruplar Halep’in dış mahallelerine girdi, merkeze doğru ilerliyorlar. Şam-Halep karayolu da kontrollerine girdi

Rus hava güçleri Halep’i hedef aldı: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki havaalanına saldırı hazırlığı yapıyor

İdlib tamamen HTŞ liderliğindeki grupların kontrolüne girdi, hedef Hama: Gruplar kente girmeye başladı

SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesine saldırıya geçti; PYD/DSG cepheleri bombardıman altına alınıyor

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi: ‘Münbiç bir sonraki hedef’ iddiası

Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İranlı milislere karşı sınırlı bir operasyon hazırlığında

Münbiç’e yönelik büyük bir saldırı hazırlığı yapılıyor; SMO güçleri ciddi bir sevkiyat gerçekleştirdi

SMO’nun ilerlemesi yavaşladı, Suriye’deki Şam güçleri irili ufaklı karşı koymalarla müdahalelerde bulunuyor: ABD güçleri Deyrizor’da alan kazanmak için İranlı gruplara yeni operasyon hazırlığında

Suriye ordusu iki gün içinde geri çekiliyor; HTŞ liderliğindeki gruplar Hama’ya girdi

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir