Şeker ithalatı Meclis gündeminde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı’na Şeker İthalatını Sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a dönerek, “Son yıllarda şeker üretiminde şeker açığımız olmamasına rağmen ithalata gittiniz. Şu anda şeker ithalatının 2024 yılında yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istiyorum” şeklinde bir soru yöneltti.

BAKAN BOLAT: “BU YILIN İLK 10 AYINDA 145 BİN TON ŞEKER İTHALATI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”

Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yazılı bir yanıt veren Bakan Bolat, “Şeker ithalatında uluslararası taahhütlerimizin en üst seviyesi olan yüzde 135 seviyesinde gümrük vergisi uygulanmakta ve bu şekilde şeker üreticilerimiz için etkin bir koruma sağlanmaktadır. Ayrıca, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde tamamı Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracata yönelik olmak üzere yaklaşık 145 bin ton (98 milyon dolar) şeker ithalatının gerçekleştirildiğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, Bakan Bolat’ın açıklamalarını eleştirerek, “Tarımda sorunlu yönetim anlayışı şekerde de Türkiye’yi ithalatçı konuma taşıdı. Ülkemizde ortalama 23 milyon ton şeker pancarı yetiştiriliyor ve bundan 2 milyon 800 bin ton şeker elde ediliyor. Ülkemiz için şeker üretimi yeterli boyutta. Şeker pancarından elde edilen yan ürünler stratejik olarak önemlidir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde, ithalat farklı ürünlerde olduğu gibi şekerde de artmıştır” şeklinde konuştu.

“YURT DIŞINDAN İTHALATI GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK”

Gürer, şunları ekledi: “2024 yılının ilk 10 ayında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 145 bin ton şeker ithal edildi ve bunun için 98 milyon dolar ödeme yapıldı. Yurt dışından getirilen bu şeker işlenerek ihraç edildi. Türkiye’de şeker pancarı ekilen alanlarda daralma var. Neden şeker pancarı ekiminin artırılması yönünde çalışma yapılmıyor? Neden Türkiye ithal şeker getirmek durumunda kalıyor? Türkiye kendi şekerini üretebilecek kapasitede. Yurt dışına ihraç etmek istiyorsak, Türkiye’de üretim yapılmalıdır.

Dışardan başka ülkelerde üretilen şekeri getirip Türkiye’de işleyip ihraç etmek, Türk çiftçisine fayda sağlamaz. Türkiye’ye ihracat artırmak için tarım ürünlerinin işlenip ihraç edilmesi yerine, Türkiye çiftçisi bu ürünleri üretmeli. Şeker pancarı üretim alanları azalıyor. Bu duruma dur denilmeli. Türk çiftçisinin ürünleri ihraç edilmeli. İthalat çözüm değil, sorun oluşturuyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir